2019-02-13 09:36:47• hírek • Bede Emőke

Nem érdemes félvállról venni: idén már 11 lakástüzet okoztak az elhanyagolt kémények - Helyszíni képek

Nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy mennyire fontos a fűtésrendszer szakszerű karbantartása és felelősségteljes használata, hiszen egy apró mulasztás is elég ahhoz, hogy megtörténjen a baj. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy év eleje óta 11 olyan tűzesetet regisztráltak megyénkben, melyeket a kémények kitakarításának mellőzése okozott.

A keddi nap során két olyan tűzesethez kellett kivonulniuk a tűzoltóknak, melyeket egyértelműen a ki nem takarított kémény vagy a nem megfelelően kialakított fűtésrendszer okozott. Az első incidens Szamosdobon történt, ahonnan 15 óra 30 perc táján futott be a segélyhívás. A helyszínre 12 lánglovag sietett ki, a gyors közbelépésnek köszönhetően pedig a tűz nem terjedt tovább a ház többi részére, csupán a kéményben lerakódott korom égett ki.
 

A másik eset pedig 19 óra 30 perc környékén történt Szatmárnémetiben, az Oasului utcában, ahol egy ház alagsorában csaptak fel a lángok. A helyszínre két habbal és vízzel oltó fecskendős autó, illetve 12 tűzoltó vonult ki. Szerencsére sikerült hamar lokalizálni és eloltani a tüzet, így a lángok nem tudtak továbbterjedni a ház felső szintjeire. Az anyagi kár ennek ellenére jelentős: odalett kb. egy köbméternyi tűzifa, megrongálódott a kazán, illetve az alagsorban tárolt bútorok is. A tűzoltóság elsődleges véleménye szerint a tüzet egy, a kazánból kipattant parázs okozta.


A tűzoltóság ezzel kapcsolatban megfogalmazott néhány hasznos tanácsot, melyet érdemes mindenkinek megszívlelnie. Mint írják, a kémények rendszeres takarítását saját biztonságunk érdekében csak szakemberrel végeztessük el.  A kémény szerkezete legyen kellőképp stabil, illetve legyen megfelelően szigetelve, hiszen a kiáramló forróság - mely az égéstérben meghaladhatja a 100 Celsius fokot is - könnyen lángra tudja lobbantani a közelben található éghető anyagokat, pl. a tetőszerkezet fából készült elemeit. A kéménytisztító ajtót úgy kell kialakítani, hogy onnan ne pattanhasson ki szikra vagy parázs, illetve az ajtó alá is érdemes tenni egy nem éghető anyagból készült védőlapot. Utóbbi tanács azonban nem csak a kémények, hanem a kályhák, kandallók esetében is igaz, egy fémtálcával ugyanis könnyen kivédhetők a kieső parázs által okozott tüzek.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: